ASSET – Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma

ASSET -kurssi Tampereella 2018

Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma (ASSET) -kurssi on järjestetty Suomessa kaksi kertaa (9.1.2018 ja 10.10.2019) Tampereella Suomen Traumatologiyhdistyksen (STY) ja Suomen Yleiskirurgisen Yhdistyksen (SYY) yhteistyönä. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää ja verestää taitoja vaikeasti vammautuneen potilaan kirurgisessa hoidossa, painottuen leikkaus­teknisesti vammautuneiden anatomisten rakenteiden paljastamiseen – Exposure techniques when time matters.

Kurssilla käydään yhden tiivistahtisen päivän aikana läpi vainajien dissektion avulla kaulan, rintakehän, vatsan, lantion ja raajojen alueen vammojen paljastamistekniikat ja tärkeimmät hätäleikkaustoimenpiteet. Kurssi koostuu lähes täysin käytännön leikkaustyöskentelystä pienryhmissä kokeneiden traumakirurgien ohjaamana. Kurssilaiset saavat etukäteen kurssimateriaalina leikkaustekniikoita käsittelevän kirjan ja DVD:n.

Ensimmäisellä Suomen ASSET -kurssilla course directorina toimi ASSET-kurssin kehittänyt traumakirurgi Mark Bowyer (USA) ja toisella kurssilla Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa työuransa tehnyt traumakirurgi Peep Talving (Viro). Kurssilla on suomalaisten ohjaajien lisäksi ollut myös ruotsalaisia traumakirurgikouluttajia.

Palaute kurssista on ollut erittäin positiivista. Kaikki kurssilaiset kokivat, että kurssista on hyötyä tulevassa työssään ja suosittelisivat kurssia kollegoilleen.

Toistaiseksi ASSET-kurssia ei järjestetä Suomessa sopivan koulutuspaikan puutteen vuoksi.


ASSET -kurssin yhteyshenkilö Suomessa: 

Anna Kerola (annakerola@outlook.com).