ETC – European Trauma Course

ETC Finland 2019, Rovaniemen kurssi

Suomesta on puuttunut monivammapotilaan  alkuvaiheen tutkimukseen ja hoitoon kohdennettu kurssi. Maailmalla laajalti pyörivä ja standardiksi muodostunut ATLS-kurssia (Advanced Trauma Life Support) keskittyy pääasiassa monivammapotilaan hoitoon yhden hoitaja-lääkäri-työparin kannalta. Näin ollen kurssi ei vastaa täysin Suomessa käytössä olevaa trauma team- systeemiämme. STY on tuonut Suomeen kurssin, joka on räätälöity eurooppalaisen trauma team- standardin mukaiseksi. Kurssi kulkee nimellä European Trauma Course (ETC) ja ensimmäinen kotimainen kurssi pidettiin Hyvinkäällä 2.-4.11.2011.

Kurssilla käydään läpi traumapotilaan alkuvaiheen hoidon kannalta tärkeät lääketieteelliset seikat, mutta yhtä tärkeässä osassa on trauma team -toiminnan ja moniammatillisen tiimin toiminnan harjoittelu. Kurssi on 2,5 päivän mittainen hands-on-kurssi, jonka aikana koulutettavat hoitavat 28 monivammapotilastilannetta traumatiiminä. Kurssin läpäiseminen vaatii kurssin lopussa järjestettävän traumajohtaja- testin läpäisemisen. Jatkossa kurssista olisi tarkoitus saada muodostumaan kotimainen monivammapotilaan alkuvaiheen hoidon koulutuksen standardi (kuten ATLS), joka tulisi olla käytynä kaikilta traumapotilaita hoitavilta lääkäreiltä.

Kenelle?

Kurssi soveltuu kaikille monivammapotilaan hoitoon osallistuville lääkäreille (etenkin kaikkien kirurgian erikoisalojen, anestesian ja tehohoidon, neurokirurgian, lastenkirurgian erikoistuville ja erikoislääkäreille). Ensimmäisellä kurssilla oli koulutettavia ortopedialta, anestesiologialta, neurokirurgialta, lastenkirurgialta.

Vuoden 2020 ETC-kurssit
Koronavirusepidemian aiheuttamien matkustus -ja kokoontumiskieltojen vuoksi kevään 2020 Vierumäen molemmat ETC-kurssit (1.-3.6. ja 4.-6.6.2020) on peruttu. Ne järjestetään seuraavan kerran vuoden kuluttua keväällä 2021. Nyt peruuntuneille kursseille ilmoittautuneilla on etuoikeus ilmoittautua näille ensi kevään Vierumäen vastaaville kursseille. Kurssilaisiin ollaan oltu yhteydessä henkilökohtaisesti, ja kurssimaksun jo maksaneille rahat palautetaan.

Tämän vuoden muut ETC-kurssit pyritään järjestämään aiemman suunnitelman mukaisesti Rovaniemellä 26.-28.8.2020 ja Kuopiossa 28.-30.10.2020. Näiden kurssien ilmoittautuminen alkaa 4.5.2020, kurssien lauch letterit löydät alta.

Mikäli toinen tai molemmat näistä kursseista joudutaan perumaan COVID-19 pandemian vuoksi, tiedotetaan perumisesta vähintään kaksi kuukautta ennen kyseistä kurssia.