ETC – European Trauma Course

ETC Finland 2019, Rovaniemen kurssi

Suomesta on puuttunut monivammapotilaan  alkuvaiheen tutkimukseen ja hoitoon kohdennettu kurssi. Maailmalla laajalti pyörivä ja standardiksi muodostunut ATLS-kurssia (Advanced Trauma Life Support) keskittyy pääasiassa monivammapotilaan hoitoon yhden hoitaja-lääkäri-työparin kannalta. Näin ollen kurssi ei vastaa täysin Suomessa käytössä olevaa trauma team- systeemiämme. STY on tuonut Suomeen kurssin, joka on räätälöity eurooppalaisen trauma team- standardin mukaiseksi. Kurssi kulkee nimellä European Trauma Course (ETC) ja ensimmäinen kotimainen kurssi pidettiin Hyvinkäällä 2.-4.11.2011.

Kurssilla käydään läpi traumapotilaan alkuvaiheen hoidon kannalta tärkeät lääketieteelliset seikat, mutta yhtä tärkeässä osassa on trauma team -toiminnan ja moniammatillisen tiimin toiminnan harjoittelu. Kurssi on 2,5 päivän mittainen hands-on-kurssi, jonka aikana koulutettavat hoitavat 28 monivammapotilastilannetta traumatiiminä. Kurssin läpäiseminen vaatii kurssin lopussa järjestettävän traumajohtaja- testin läpäisemisen. Jatkossa kurssista olisi tarkoitus saada muodostumaan kotimainen monivammapotilaan alkuvaiheen hoidon koulutuksen standardi (kuten ATLS), joka tulisi olla käytynä kaikilta traumapotilaita hoitavilta lääkäreiltä.

Kenelle?

Kurssi soveltuu kaikille monivammapotilaan hoitoon osallistuville lääkäreille (etenkin kaikkien kirurgian erikoisalojen, anestesian ja tehohoidon, neurokirurgian, lastenkirurgian erikoistuville ja erikoislääkäreille). Ensimmäisellä kurssilla oli koulutettavia ortopedialta, anestesiologialta, neurokirurgialta, lastenkirurgialta.


Vuoden 2021 ETC-kurssit

COVID-pandemian vuoksi vuoden 2020 Suomen ETC-kurssit jouduttiin yhtä lukuun ottamatta perumaan, eikä keväällä 2021 kursseja voitu järjestää. Valoa alkaa vihdoin näkyä tunnelin päässä pandemian suhteen, ja syksyllä 2021 järjestetään kolme ETC-kurssia, kaksi Rovaniemellä elokuussa ja yksi Kuopiossa marraskuussa.


ETC Rovaniemi I, 24.-26.8.21

ETC Rovaniemi II, 27.-29.8.21

Molemmat kurssit ovat varasijoja myöten täyttyneet ja ilmoittautuminen päättynyt. Ilmoittautujille ilmoitetaan henkilökohtaisesti s-postitse kurssille tai varasijalle pääsystä.


ETC Kuopio järjestetään 10.-12.11.21. Lisäinfoa ilmoittautumisen ajankohdasta ja infokirje STY:n nettisivuille ja s-postitse STY:n jäsenille lähiviikkoina.


Huomioithan, että vapaita kurssipaikkoja on tänä vuonna rajoitetusti johtuen viime vuonna koronapandemian takia peruttujen kurssien tuleville kursseille siirretyistä paikoista.