Traumapäivät

traumakuva_1

Vuosittain Suomessa järjestettävä koulutus käsittelee ortopedisestä traumatologiaa ja pehmytkudosvammojen diagnosointia ja hoitoa. Koulutus on kolmipäiväinen ja sisältää sekä ortopedis-painotteista traumaa että pehmytosatraumaa. Koulutus koostuu luennoista. Ensimmäinen Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi järjestettiin 2004 Helsingissä, ja Valtakunnallisiksi traumapäiviksi koulutustilaisuus vakiintui 2007.

Traumapäivät järjestetään syys-lokakuussa. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja ilmoittautumisesta kerrotaan Traumatologiyhdistyksen kotisivuilla.

 

XV Valtakunnalliset traumapäivät 26.-28.9.2018 Jyväskylässä!

Ilmoittautuminen on käynnissä!

Suomen Traumatologiyhdistys järjestää yhdessä traumahoitajayhdistyksen kanssa XV Traumapäivät Jyväskylässä 26.-28.9.2018! Koulutus soveltuu sekä erikoistuville että erikoislääkäreille niin ortopedian, anestesiologian kuin akuuttilääketieteen aloilta. Tule mukaan päivittämään tietosi tavallisempien vammojen hoidon nykykäytännöistä ja kertaamaan monimurtumapotilaan hoitoa kentältä leikkaussaliin! Liitteenä alustava ohjelma, joka tarkentuu vielä lähempänä. Ilmoittautuminen on nyt avattu, varaathan paikkasi ajoissa alla olevan linkin kautta! Ilmoittautuminen on auki 11.9.2018 saakka. Linkin kautta löydät tarkemmat tiedot tapahtumasta sekä ohjeet majoituksen varaamiseen. Ohessa myös Traumapäivien ohjelma.

 

https://ssl.eventilla.com/traumapaivat

 

Traumapäivät ohjelma keskiviikko 26.9.18

Traumapäivät ohjelma torstai 27.9.18

Traumapäivät ohjelma perjantai 28.9.18

 

 

Menneet traumapäivät

XIV Valtakunnalliset traumapäivät 27.-29.9.2017, Helsinki

Tiivistelmä tulossa pian!

XIII Valtakunnalliset traumapäivät 12.-14.10.2016, Kuopio

Valtakunnalliset XIII Traumapäivät järjestettiin Kuopiossa 12.-14.10.2016. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen Traumahoitajayhdistyksen (STrHY) kanssa. Avajaispäivänä keskiviikkona 12.10.16 oli yhteisluennot STrHY:n kanssa, aiheena oli lasten ja nuorten traumatologia sekä interaktiivinen traumasimulaatio. Torstaina 13.10.2016 oli monipuolista luento-ohjelmaa, sessiot käsittelivät mm. Torakoabdominaaliurologisia vammoja, faskiotomioita, tupakoinnin vaikutusta traumapotilaisiin sekä polven ja nilkan alueen vammoja. Perjantaina 14.10.2016 ohjelmassa oli selkärankavamma-luennot, kallovammat sekä traumapotilaan anestesiologia. Traumapäiville osallistui STY:n kautta kaikkiaan 81 osallistujaa sekä 35 luennoitsijaa. STrHY:n puolesta oli osallistujia yli 120. Näytteilleasettajia oli 13 kappaletta STY:n kautta ja 4 STrHY:n kautta. Traumapäivien iltajuhlaan keskiviikkona 12.10.2016 osallistui näytteilleasettajat sekä kutsuvieraat mukaan lukien kaikkiaan yli 240 henkilöä. Kurssi sai kokonaisuutena hyvää palautetta ja palautteen perusteella muokataan jälleen seuraavien kurssien ohjelmaa. Kurssin taloudellinen tulos oli erinomainen.

XII Valtakunnalliset traumapäivät 30.9.-2.10.2015, Vaasa

Tiivistelmä tulossa pian!

XI Valtakunnalliset traumapäivät 1.-3.10.2014, Turku

STY järjesti XI Valtakunnalliset Traumapäivät Turussa 1.10. – 3.10.2014 yhteistyössä Suomen Traumahoitajayhdistyksen (STRHY) kanssa. STY:n puolelta koulutuspäivien järjestelyvastuun kantoi Niko Strandberg (TYKS). Koulutuspäivät sisälsivät sekä ns. pehmyttä että kovaa traumaa. Lääkäreille tarkoitetulle kurssille osallistui reilut 100 lääkäriä tai muuta traumatologian ammattilaista. Uusi kasvava osallistujaryhmä oli akuuttilääketieteen erikoisalan lääkärit. Valtaosa kurssipalautteeseen vastanneista antoi kurssin luentoaiheille ja luennoitsijoille kiitettävän tai hyvän arvosanan.

X Valtakunnalliset traumapäivät 2.-4.10.2013, Tampere

X Valtakunnalliset Traumapäivät pidettiin 2.-4.10.2013 Tampereen Komediateatterissa sekä uudessa Kirurgisessa Koulutuskeskuksessa. Koulutuspäiville osallistui 115 lääkärikurssilaista ja yli 20 näytteilleasettajaa. Keskiviikon ja torstain luennot pidettiin Komediateatterissa ja luennot käsittelivät monivammapotilaan hoitoa, lantion alueen traumoja, jännevammoja sekä syöpäpotilaan päivstyskirurgiaa. Perjantain pienryhmäkoulutukset pidettiin Kirurgisessa Koulutuskeskuksessa. Pienryhmäkoulutukset sisältivät kadaaverharjoittelua nilkka-, lonkka- ja rannemurtumien leikkaushoidosta. Lisäksi workshop- koulutusta pidettiin trauma-CT:n tulkinnasta ja alipaineimun käytöstä traumahoidossa. Kurssijuhla pidettiin Finlaysonin Palatsissa ruoasta nauttien ja elävän musiikin tahdissa tanssahdellen.  Seuraavat Traumapäivät pidetään Turussa (syksy 2014).

IX Valtakunnalliset Traumapäivät 10.-12.10.2012, Oulu

STY järjesti 10.-12.10.2012 IX Valtakunnalliset Traumapäivät Oulussa yhteistyössä Suomen Traumahoitajayhdistyksen kanssa (STRHY). STY:n puolelta koulutuspäivien järjestelyvastuun kantoi Harri Pakarinen Oulusta. Koulutuspäivät sisälsivät sekä ns. pehmyttä että kovaa traumaa. Lääkäreille tarkoitetulle kurssille osallistui noin 100 lääkäriä tai muuta traumatologian ammattilaista. Kaikki kurssipalautteeseen vastanneet antoivat kurssin luentoaiheille ja luennoitsijoille kiitettävän tai hyvän arvosanan. Yksi kurssilainen piti kurssin järjestelyjä tyydyttävänä, mutta 99 % kuitenkin antoi näiltäkin osin kiitettävän tai hyvän arvosanan.

VIII Valtakunnalliset traumapäivät 28.-30.9.2011, Helsinki

Kurssi järjestettiin jälleen Helsingissä. Kohderyhmänä olivat sekä erikoistuvat, että erikoislääkärit. Koulutuspäivillä aiheina olivat: nilkan seudun vammat, hartiaseudun vammat, tylppä rintakehävamma, vatsavamma, sekä yhteissessiona Suomen Traumahoitajayhdistyksen kanssa ”avomurtumat ja raajan murskavamma”. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Kurssin budjetti oli selkeästi voitollinen. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli 43 ja osallistujia kursseilla oli yhteensä n. 100.

VII Valtakunnalliset traumapäivät 29.9-1.10.2010, Kuopio

Kurssi järjestettiin ensimmäisen kerran Kuopiossa. Kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja lisäksi erikoislääkärit. Koulutuspäivillä aiheina olivat: polven alueen murtumat, lonkkamurtumat, yläraajan murtumat, lantionrenkaan murtuman hoidon perusteet, käytännön traumatologian potilastapauksia, alaraajan jännevammat –leikataanko?, pehmytkudostraumatologiaa, sekä yhteissessiona Suomen Traumahoitajayhdistyksen kanssa ”liikenneonnettomuus potilaan hoidon järjestely” ja ”toiminta suuronnettomuudessa”. Kurssin budjetti oli selkeästi voitollinen.Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli 38 ja osallistujia kursseilla oli yhteensä n. 100.

VI Valtakunnalliset traumapäivät 30.9.-2.10.2009, Turku

Kurssi järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Turussa. Kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja lisäksi erikoislääkärit. Erityisesti erikoislääkäreille suunnattuja traumaortopedisia sessioita olivat mm. ”Murtuman paraneminen” – sekä ”patologinen murtuma” –sessiot. Yhteisluentoina sekä kirurgi- että hoitajakurssilaisille järjestettiin luento-osiot ”Monivamma- Hälytys, traumateam, diagnostiikka ja toimenpiteet päivystyspoliklinikalla eri sairaaloissa” ja ”Monivammapotilaan hoidon suunnittelu”, joiden puheenjohtajana toimi Eero Gullichsen. Muina puheenjohtajina toimivat Mikko Kirjavainen, Martti Lakovaara, Juha Rantakokko, Niko Strandberg ja Pirkka Vikatmaa. Pehmytkudostrauma osuuden ohjelman oli koonnut Pirkka Vikatmaa. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli 36 ja osallistujia kursseilla oli yhteensä n. 100.

V Valtakunnalliset traumapäivät 8.-10.10.2008, Tampere

Kurssi järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella. Kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja lisäksi erikoislääkärit. Erityisesti erikoislääkäreille suunnattuja traumaortopedisia sessioita olivat mm. ”Luutumattoman murtuman ja luudefektin hoito” – sekä ”Trauma ja infektio” –sessiot. Yhteisluentoina sekä kirurgi- että hoitajakurssilaisille järjestettiin luento-osiot ”Trauma ja yleissairaudet” ja ”Traumatiimin kehittäminen”, joiden puheenjohtajina toimivat Heikki-Jussi Laine ja Lauri Handolin. Muina puheenjohtajina toimivat Jan Lindahl, Martti Lakovaara, Kari Kanto, Tero Laine ja Minna Laitinen. Pehmytkudostrauma osuuden ohjelman oli koonnut  Ari Leppäniemi. Tässä osuudessa uusina aiheina olivat mm. ”Open abdomenin hoito” ja ”Vatsanpeitteiden defektien myöhäiskorjaus”. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli 27. ja osallistujia kursseilla oli yhteensä 125.

IV Valtakunnalliset traumapäivät 10.-12.10.2007, Oulu

Tämä suosittu kurssi järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingin ulkopuolella. Lisäksi nimi muutettiin Valtakunnallisesta traumatologian peruskurssista Valtakunnalliseksi traumapäiväksi. Kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja lisäksi erikoislääkärit, joille oli suunnattu mm. ongelmalähtöinen ”mikä meni pieleen” -osio sekä ”Infektoitunut osteosynteesi”  -sessio. Yhteisluentoina sekä kirurgi- että hoitajakurssilaisille järjestettiin luento-osio ”Lääkintä suuronnettomuudessa – kauppakeskuksen räjähdyksestä sairaalaan”, jonka puheenjohtajana toimi Lauri Handolin. Muina aiheina kirurgikurssilaisille olivat ”Lonkkamurtuman käypä hoito -suositus” pj:na Jan Lindahl, ”Säärimurtuman käypä hoito -suositus” pj:na Jukka Ristiniemi, ”Distaaliset raajavammat: jalka ja käsi” pj:na Mikko Kirjavainen ja Tapio Flinkkilä, ” Perussairauksien vaikutukset traumakirurgiaan” pj:nä Hannu Kuokkanen ja ”Infektoitutnut osteosynteesi” pj:nä Martti Lakovaara. Pehmytkudostrauma osuuden ohjelman olivat koonneet Ari Leppäniemi ja Pirkka Vikatmaa. Ojelma käsitteli monipuolisesti pehmytosatraumatologiaa eri kehonosiin  liittyen. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli 22. Osallistujia kursseilla oli yhteensä 130 lääkäriä, joista 98 osallistui ortopedis-traumatologiseen koulutukseen ja 56 pehmytosatrauma koulutukseen.

III Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi 24.-25.10.2006 ja II Sisäelintraumatologian kurssi kirurgipäivystäjille 26.10.2006, Helsinki

Molemmat kurssit järjestettiin Helsingissä Biomedicumin tiloissa. III Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi järjestettiin yhdessä Suomen Traumahoitajayhdistyksen kanssa. Ensimmäisen päivän luennoista osa (avomurtumien nykyhoito) järjestettiin yhteisluentoina kurssille osallistuneiden hoitajien kanssa. Kahden ensimmäisen päivän aikana käsiteltiin ortopedistraumatologisia aiheita painottaen kuitenkin eri erikoisalojen yhteistyön tärkeyttä, mistä esimerkkinä Diabeetikon ja ASO-potilaiden traumojen erityispiirteet. Kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja toisaalta avoterveyshuollon lääkärit. Puheenjohtajana toimi Jan Lindahl. Kolmannen päivän aiheena oli pehmytkudostraumatologia, vetäjänä toimi Ari Leppäniemi. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli kaikkiaan 25. Osallistujia kursseilla oli kaikkiaan 130 lääkäriä, joista 109 osallistui ortopedis-traumatologiseen koulutukseen ja 56 pehmytosatrauma koulutukseen.

II Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi 12-14.10.2005 ja II Sisäelintraumatologian kurssi kirurgipäivystäjille 15.10.2005, Helsinki

Molemmat kurssit järjestettiin Helsingissä Biomedicumin tiloissa. II Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi järjestettiin yhdessä Suomen Traumahoitajayhdistyksen kanssa. Ensimmäisen päivän luennoista osa järjestettiin yhteisluentoina hoitajaosallistujien kanssa. Kahden ensimmäisen päivän aikana käsiteltiin ortopedistraumatologisia aiheita ja kohderyhmänä oli nuoret erikoistumassa olevat lääkärit ja toisaalta avoterveyshuollon lääkärit. Puheenjohtajana toimi Jan Lindahl. Kolmannen päivän aiheena oli pehmytkudostraumatologia ja sen vetäjänä toimi Ari Leppäniemi. Koulutustilaisuus saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän osanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli kaikkiaan 25. Osallistujia kursseilla oli kaikkiaan 130 lääkäriä, joista 109 osallistui ortopedis-traumatologiseen koulutukseen ja 56 pehmytosatrauma koulutukseen.

I Valtakunnallinen traumatologian peruskurssi 21.-22.10.2004, Helsinki

Ensimmäinen valtakunnallinen Traumatologian peruskurssi järjestettiin Helsingissä Biomedicumin tiloissa 21.-22.10.2004. Kurssi oli jaettu kahteen eri ohjelmaan. Toinen, päivän mittainen kurssi suuntautui pehmytkudostraumatologiaan ja sen vetäjänä toimi Ari Leppäniemi. Kurssin toinen osakurssi käsitteli ortopedistraumatologisia aiheita. Tämän kurssin puheenjohtajana toimi STY:n puheenjohtaja Jan Lindahl. Kurssi oli pääasiassa suunnattu nuorille erikoistumassa oleville lääkäreille ja toisaalta avoterveyshuollon lääkäreille. Kurssi saavutti molempien osa-alueiden osalta hyvän vastaanoton. Luennoitsijoita koulutustilaisuudessa oli kaikkiaan yli 30. Tilaisuudesta saadun hyvän palautteen rohkaisemana STY:n hallitus päätti aloittaa suunnitelmat vuodelle 2005 vastaavan tilaisuuden järjestämiseksi.