Traumapäivät 2015 sujui monipuolisesti ja interaktiivisesti

traumapaivat2015_2_nettiinKeskiviikon traumatiimin toimintaa demoava sessio on alkamassa, HUS:n Lauri Handolin alustaa. Lisää kuvia jutun lopussa.

Suomen Traumatologiyhdistyksen ja Suomen Traumahoitajayhdistyksen (STrHY) yhdessä järjestämät Traumapäivät pidettiin tänä vuonna jo 12. kertaa ja tällä kertaa Vaasassa, Academillin tiloissa 30.9-2.10. XII Valtakunnallisten Traumapäivien yli 200 osallistujaa saivat jälleen kattavan, ajankohtaisen ja kiinnostavan kolmipäiväisen kurssin traumahoidon eri puolista.

Päivien ohjelma oli rakennettu mahdollisimman monipuoliseksi.

– Sessioissa käsiteltiin laajasti aiheita pehmytkudosvammoista kuten palovammoista vatsan vammoihin ja edelleen ortopediaan sekä tehohoitoon. Ohjelma oli suunnattu usealle kohderyhmälle, jotka ovat työssään trauma-asioiden kanssa tekemisissä. Mukana olikin niin anestesian, kirurgian kuin akuuttilääketieteenkin erikoistuvia sekä erikoislääkäreitä, kertoo STY:n puolelta Traumapäiviä koordinoinut Erno Lehtonen-Smeds.

– Halusimme mukaan esimerkiksi “haava ei parane” -session, mikä varmuudella on tärkeä aihe kaikille osallistujille.

Kaikkiaan Traumapäiville osallistui tänä vuonna lähes 250 lääkäriä, hoitajaa sekä trauma-alan yritysten edustajaa ympäri maata. Myös luennoitsijoiksi oli saatu monipuolisesti asiantuntijoita eri aloilta ja eri puolilta maata, Oulusta, Vaasasta, Turusta, Tampereelta ja Helsingistä.

– Osallistujia oli pohjoisesta etelään ja lännestä itään, aina Kemistä Tammisaareen ja Maarianhaminasta Joensuuhun. Kirurgian eri aloille erikoistuvia oli eniten, mutta paljon löytyi myös ortopedian, gastro-, yleis-, plastiikka- ja lastenkirurgian sekä akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä, Lehtonen-Smeds sanoo.

– Iloinen asia oli myös positiivisen palautteen määrä. Sessioiden aiheiden ja puhujien valinta oli selkeästi yleisön mieleen.

Traumasimulaatiot päivien parasta antia

Lehtonen-Smedsin mukaan monien mieleen jäi erityisesti keskiviikon normaalista luentomuodosta poikennut traumatiimin simulaatiodemo ja sen yhteydessä järjestetty interaktiivinen foorumi.

Simulaatiossa käytiin läpi traumatiimin toimintaa tositilanteessa hyödyntämällä ääniä, videoita, seinälle heijastettuja potilasmonitoreita ja traumatiimin langattomien mikkien kautta kuultua kommunikointia.

HUS:n Töölön sairaalan Lauri Handolinin, Mikko Heinäsen ja STrHYn hallituksen puheenjohtajan Sari Vuorisen johdolla vedettyyn simulaatioon sisältyi myös pysähdyksiä, jolloin yleisö sai äänestää sekä esittää kysymyksiä seinälle heijastetulla viestiseinällä, jonne viestejä pystyi lähettämään omalla kännykällä.

traumapaivat2015_taulu_nettiin

– Simulaatio oli tarkasti mietitty, valmisteltu ja harjoiteltu ja myös tekniikka pelasi erinomaisesti. Kun aluksi sammutimme salista valot ja kaiuttimista alkoi tulla hätäkeskuksen ja ambulanssin ilmoituksia niin yleisö kyllä kohensi asentoa ja eläytyi lavan tapahtumiin loppuun saakka.

– Session jälkeen yleisön kännykkä-äänestyksellä antama arvosana osiolle oli erinomainen.

Traumahoitajien jo aikaisemmin käyttämä interaktiivinen viestiseinä oli ensimmäistä kertaa mukana STYn Traumapäivillä, ja sitä hyödynnettiin simulaatiodemon lisäksi myös muissa luennoissa.

– Viestiseinä madalsi kynnystä kysyä ja antaa palautetta, sekä lisäsi yleisön ja luennoitsijoiden vuorovaikutusta huomattavasti.

Keskiviikon iltajuhla ravintola Strampenissa ruokineen ja bändeineen sujui ilman pönötystä ja vilkkaasti verkostoituen. Iltajuhlassa julkistettiin seuraavien Valtakunnallisten Traumapäivien isäntäkaupunki, Kuopio, ja Suomen Traumahoitajayhdistys julkisti Vuoden traumahoitaja -palkinnon saajaksi Juhapetteri Jääskeläisen.

Lue lisää edellisistä Valtakunnallisista traumapäivistä täältä
Suomen Traumahoitajayhdistyksen sivut löytyvät täältä

Kuvia Traumapäiviltä

traumapaivat2015_1_nettiin
Yleisöä oli tänä vuonna lähes 250, mukana oli sekä traumakirurgeja, traumahoitajia että yritysedustajia.

traumapaivat2015_6_nettiinIlana Lyytinen puhuu terävistä vatsavammoista

traumapaivat2015_3_nettiinTraumapäivien ohessa osallistujat pääsivät tutustumaan yritysten pystyttämään näyttelyyn.

traumapaivat2015_2_nettiinKeskiviikon traumatiimin toimintaa kuvaava sessio on alkamaisillaan, HUS:n Lauri Handolin alustaa.

traumapaivat2015_4_nettiinTraumatiimi esittäytyy ennen tositoimia.

traumapaivat2015_5_nettiinTraumatiimi vauhdissa. Demosessiossa yhdisteltiin kuvaa, ääntä sekä interaktiivista keskustelua yleisön kanssa.