David V. Felicianosta ensimmäinen yhdistyksen kunniajäsen

P1020794

David Feliciano on kokenut ja kunnioitettu yhdysvaltalaiskirurgi, jonka erikoisalaan lukeutuvat niin monipuolinen yleiskirurgia kuin enrokriininenkin kirurgia. Hän on erityisen ansioitunut myös vaskulaarisen ja vatsan trauman hoidossa. Feliciano valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi (biologia) Georgetownin yliopistosta vuonna 1966, ja lääketieteen lisensiaatiksi samasta yliopistosta vuonna 1970.  Hän on työskennellyt kirurgina Detroitissa, Houstonissa sekä nykyisin työskentelee Indianapolisin yliopistollisessa sairaalassa kirurgian osastolla.

Klinikkatyöskentelyn lisäksi Feliciano on toiminut pitkään eri luottamustehtävissä, yhteensä seitsemän eri kirurgiyhdistyksen puheenjohtajana pääasiassa Yhdysvalloissa. Näiden lisäksi hänelle on myönnetty yhteensä 36 opetuspalkintoa ympäri maailmaa. Viime vuonna ilmestyneessä ”TRAUMA” -käsikirjan seitsemännessä painoksessa hän toimi yhtenä kirjan toimittajista.

Kunniataulun Felicianolle luovuttanut Ari Leppäniemi kertoo, että Feliciano oli erittäin otettu ja kiitollinen huomionosoituksesta, erityisesti kuullessaan olevansa yhdistyksen ensimmäinen kunniajäsen. Feliciano lähetti lämpimät terveisensä koko yhdistykselle.

ESTES:n vastavalittu puheenjohtaja Leppäniemi tapasi Felicianon AAST:n (American Association for the Surgery of Trauma) kokouksessa Philadelphiassa Yhdysvalloissa.

– Kokous on oman alansa tieteellisesti korkeatasoisin, kerran vuodessa pidettävä kokous. Tänä vuonna ehkä kiinnostavin aihe oli REBOA eli rajusti vatsaan tai lantioon vuotavan traumapotilaan vuodon tilapäinen kontrollointi nivusesta aorttaan laitettavan endovaskulaarisen ballongin avulla, Leppäniemi kertoo.

– Tulokset ja mielipiteet menivät kovasti ristiin, mutta pääsääntöisesti kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Leppäniemi kehuu myös AAST:n nykyisen presidentin Thomas Scalean ( Baltimore Shock Trauma -keskus) vetämän Challengin Cases -paneelin antia sekä AAST:n väistyvän presidentin William Cioffin Presidental-luentoa, jossa käsiteltiin integriteettiä (Do the right thing, even if no one is watching) kirurgina, lääkärinä, johtajana, tutkijana ja ihmisenä.

The American Association for the Surgery of Trauma: www.aast.org